Naar boven ↑

Update

Nummer 16, 2021
Uitspraken van 15-04-2021 tot 21-04-2021
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Hof van Justitie EU: Ernstige economische crisis vormt geen legitiem doel tot nemen van crisismaatregelen, bevordering werkgelegenheid wel. Geen leeftijdsdiscriminatie bij verplichte arbeidsreserve en verlies ontslagvergoeding
In AR 2021-0486 oordeelt het Hof van Justitie EU over de vraag of sprake is van leeftijdsdiscriminatie, door ambtenaren gedwongen te plaatsen in ‘arbeidsreserve’ (60% doorbetaling loon en geen recht op ontslagvergoeding maximaal twee jaar voor pensioen). In het bijzonder buigt het Hof zich over de vraag of het nemen van crisismaatregelen als gevolg van de financiële crisis een legitiem doel vormt. Het Hof oordeelt dat dit niet het geval is, daar – hoe ernstig ook – een dergelijke grondslag kwalificeert als ‘budgettaire redenen’. Het behoud van werkgelegenheid daarentegen kwalificeert wel als legitiem doel. Dat voor een groep oudere werknemers die kort voor hun pensioen zitten, een aftopping of zelfs geheel verlies van de ontslagvergoeding plaatsvindt, is passend en noodzakelijk.

Hoge Raad: Werknemer is op staande voet ontslagen nadat hij niet op tijd terug was van vakantie. Of werkgever de verlofaanvraag van werknemer gedeeltelijk heeft mogen weigeren, is relevant voor de beoordeling van de aard en de ernst van de dringende reden
In AR 2021-0465 oordeelt de Hoge Raad over de vraag of werknemer terecht op staande voet is ontslagen omdat hij op 20 augustus niet is teruggekeerd vanaf zijn vakantieadres te Marokko. Volgens werknemer had de werkgever zijn vakantieverlofaanvraag tot en met 30 augustus niet mogen weigeren en hoefde hij niet op die datum op of nabij zijn woonadres te zijn. De Hoge Raad oordeelt dat het hof heeft miskend dat het antwoord op de vraag of werkgever het verlof had mogen weigeren, relevant is voor de beoordeling van de aard en de ernst van de afwezigheid van de werknemer op 20 augustus 2018, en heeft het verzuimd deze omstandigheid te betrekken in zijn oordeelsvorming of sprake is van een dringende reden.

Hotel dient ook in coronatijd en na verstrijken 104-wekentermijn invulling te blijven geven aan de re-integratieverplichtingen 658a en overeenkomstig de passende werkzaamheden loon te betalen
In AR 2021-0478 treffen we een voorbeeld aan van de blijvende re-integratieverplichtingen ondanks het verstrijken van de 104-wekenloondoorbetalingsverplichtingstermijn. Nu werknemer voor 13,5 uur passend werk in de eigen functie kan verrichten, maakt zij terecht aanspraak op loon. Dat vanwege de coronacrisis geen invulling kan worden gegeven aan die werkzaamheden komt voor rekening en risico van de werkgever.

Terecht ontslag op staande voet wegens afreizen naar code oranje-COVID-land (Polen)
In AR 2021-0485 oordeelt de rechter dat vanwege de herhaalde (officiële) waarschuwingen aan het adres van werknemer, het uitdrukkelijke verbod om naar Polen te reizen (code oranje-land) vanwege de COVID-maatregelen en bijbehorende quarantaineplicht terwijl de functie van werknemer (heftruckbestuurder) niet vanuit huis kan worden verricht, werknemer terecht op staande voet is ontslagen omdat hij toch naar Polen is afgereisd.

(On)verplicht overwerk wel (of niet) onderdeel van het vakantieloon?
In AR 2021-0489 oordeelt de kantonrechter over de vraag of het structureel overwerk onderdeel uitmaakt van het vakantieloon. In de zaak Holzkamm is geoordeeld dat vergoedingen voor overuren, vanwege het uitzonderlijke en onvoorspelbare karakter ervan, in beginsel geen deel uitmaken van het gewone loon waarop de werknemer tijdens zijn vakantie aanspraak maakt, tenzij voldaan is aan een aantal criteria. Naast dat voldaan moet zijn aan de criteria dat op regelmatige basis overuren worden gemaakt en dat de vergoeding van de overuren een belangrijk onderdeel vormt van de totale vergoeding die de werknemer voor zijn beroepsactiviteit ontvangt, dient te zijn voldaan aan het criterium dat de gemaakte overuren voortvloeien uit een verplichting op grond van de arbeidsovereenkomst. De enkele omstandigheid dat overuren op regelmatige basis werden verricht en dat dit mogelijk gebruikelijk was, maakt nog niet dat het maken van die overuren als een verplichting voortvloeide uit de arbeidsovereenkomst.

Werkgever aansprakelijk (7:658 BW) wegens niet doortastend optreden tegen seksuele intimidatie van werknemer
In AR 2021-0456 oordeelt het hof dat de werkgever zowel de formele als materiële zorgplicht heeft geschonden door ondanks herhaalde meldingen niet adequaat op te treden tegen seksuele intimidatie van een werknemer door een andere werknemer. Niet alleen ontbraken de formele arbo-voorschriften als RI&E en plan van aanpak, ook werd geen onderzoek gedaan nadat meldingen binnen bleven komen over werknemer.

Werknemer behoudt aanspraak Bpf Meubel ondanks afmelding door werkgever (reeds) in 1995
In AR 2021-0458 oordeelt het hof dat werknemer terecht aanspraak maakt op pensioenaanspraken over de periode 1995-2015. Dat werkgever werknemer eind 1994 heeft afgemeld bij het Bpf, doet hieraan niet af. Los van de vraag of de afmelding terecht is (werknemer zou formeel in dienst zijn getreden bij de Holding, maar feitelijk werkzaamheden blijven verrichten voor de werkmaatschappij) hebben partijen verzuimd werknemer te informeren over de afmelding. Bovendien is niet gebleken van een uitdrukkelijk einde van de arbeidsovereenkomst bij de werkmaatschappij.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hoge Raad

Hof

Rechtbank