Naar boven ↑

Update

Nummer 23, 2022
Uitspraken van 01-06-2022 tot 06-06-2022
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

CRvB: UWV dient slapende dienstverbanden van vóór 1 juli 2015 te compenseren
In AR 2022-0633 oordeelt de CRvB dat de werkgever in de situatie waarin een dienstverband ná 1 juli 2015 is geëindigd, maar waarbij de tweejaarstermijn van ongeschiktheid tot het verrichten van arbeid wegens ziekte is verstreken vóór 1 juli 2015, aanspraak heeft op compensatie van de transitievergoeding die ziet op de periode tot de dag dat de termijn van twee jaar die geldt voor het opzegverbod wegens ziekte is verstreken. Lid 2 is een zogenoemde maximaliseringsregel. Lid 1 geeft aanspraak op compensatie. Daarom kan het standpunt van het UWV dat een werkgever ‘nihil’ krijgt gecompenseerd, niet worden gevolgd. De uitspraak geeft aanleiding te veronderstellen dat niet alleen beëindiging van dienstverbanden met verlate slapers, maar ook met semidiepslagers en diepslapers voor compensatie in aanmerking komt.

De uitspraak zal van belang zijn voor de nog te wijzen civiele Xella 2.0-zaken als Ammeraal (AR 2022-0223) en ESD-SIC (AR 2022-0224).

HR: artikel 7:628 BW nieuw blijft risicosfeer toedeling, geen materiële wijziging beoogd met WAB
In AR 2022-0634 oordeelt de Hoge Raad dat werknemers die in dienst treden bij een doorstarter uit faillissement, niet langer bereid zijn de bedongen arbeid te verrichten en deswege geen aanspraak meer hebben op loon ex artikel 7:628 BW. De zaak speelde tussen het UWV, dat meende een vordering te hebben op de failliet, en de curator. In een overweging ten overvloede merkt de Hoge Raad op dat met de wetswijziging van 1 januari 2020 geen materiële wijziging is beoogd wat artikel 7:628 BW betreft. Het is en blijft een risicosferentoedeling, waarvan de bereidheid arbeid te verrichten een onderdeel is.

HR: uitleg Besluit overgangsrecht transitievergoeding: cao-regeling gaat voor op transitievergoeding, ook indien uitkomst lager of nihil is
In AR 2022-0635 oordeelt de Hoge Raad dat uit het Besluit overgangsrecht transitievergoeding volgt dat een werknemer die aanspraak maakt op een voorziening bij cao, maar uiteindelijk niet aan de voorwaarden voldoet (wachtgeldregeling) niet alsnog aanspraak heeft op een transitievergoeding. De getroffen voorziening sluit toepasselijkheid van de transitievergoeding uit, ongeacht of werknemer een uitkering krijgt of niet.

HvJ EU: kandidaatstelling vakbondsvoorzitter en andere politieke functies vallen onder reikwijdte richtlijn. Geen inbreuk op vakverenigingsvrijheid
In AR 2022-0637 oordeelt het Hof van Justitie EU over de vraag of een leeftijdsgrens van 69/61 jaar voor (her)benoeming van voorzitterschap van een vakbond getoetst kan worden aan Richtlijn 2000/78/EG. Volgens het Hof is de personele werkingssfeer niet beperkt tot ‘werknemers’, maar gaat het om elke toegang – ongeachte de contractsvorm – tot een functie, dus ook politieke of loutere bestuursfuncties. Van enige beperking van het fundamentele recht op vakverenigingsvrijheid is geen sprake, althans niet een die verder gaat dan evenredig met het doel.

HR: benoeming(sbesluit) bestuurder
In AR 2022-0636 staat de vraag centraal of een werknemer daadwerkelijk is benoemd tot bestuurder van een vennootschap. De Hoge Raad doet de zaak – die al twee keer eerder bij de raad is geweest – af op artikel 81 RO. De conclusie van A-G Hartlief geeft desalniettemin een aardig (en handzaam) overzicht van rechtspraak en opvattingen in de literatuur wanneer van een geldig(e) benoeming(sbesluit) wordt uitgegaan. Soms kan inschrijving in de KvK of zelfs feitelijk gedrag voldoende zijn, maar er mag niet te snel van bestuurderschap worden uitgegaan.

Ktr.: thuiswerker op staande voet ontslagen wegens overtreding nevenactiviteitenbeding door tweede (fulltime) baan
In AR 2022-0603 oordeelt de kantonrechter het ontslag op staande voet terecht van een thuiswerkende werknemer die een fulltime tweede dienstverband erop nahield. Werknemer heeft een beroep gedaan op de Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. De kantonrechter overweegt in r.o. 5.11: ‘Bovendien heeft werkgever gemotiveerd gesteld dat het nevenwerkzaamhedenbeding kan worden gerechtvaardigd op grond van een objectieve reden, bestaande uit het vermijden van belangenconflicten en het naleven van arbeidstijdenwetgeving, zodat niet op voorhand kan worden gezegd dat het nevenwerkzaamhedenbeding op grond van het nieuwe artikel 7:653a BW niet geldig zou zijn. Kortom, de kantonrechter acht het niet – gelet op het nieuwe nog in werking te treden artikel 7:653a BW – naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar dat werknemer de overeengekomen boetes vanwege overtreding van het nevenwerkzaamhedenbeding verschuldigd is.’

Ktr.: vragen naar vaccinatiestatus in strijd met artikel 8 EVRM
In AR 2022-0604 oordeelt de kantonrechter dat KLM niet langer mag informeren naar de vaccinatiestatus van kandidaat-vliegers. Met het verlangen van een vaccinatie tegen corona maakt KLM inbreuk op de persoonlijke levenssfeer (art. 8 EVRM) van de kandidaat-vliegers. Het besluit om je al dan niet te laten vaccineren is immers iets wat bij uitstek behoort tot deze persoonlijke levenssfeer. Het van de kandidaat-vlieger verlangen dat hij gevaccineerd is en een positief antwoord geeft op die vraag naar de vaccinatiestatus maakt daarop derhalve een inbreuk. Een dergelijke inbreuk kan onder omstandigheden gerechtvaardigd zijn. Hoewel sprake is van een legitiem doel, valt de belangenafweging in het voordeel van de vliegers uit.

Vragen of opmerkingen
Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep