Naar boven ↑

Update

Nummer 44, 2018
Uitspraken van 30-10-2018 tot 04-11-2018
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte confrères, collegae, amici en amicae,

Bijgaand treft u weer een nieuwe VAAN AR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

HvJ EU: ook ‘objectieve’ arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd zijn uitgezonderd van Aanbestedingsrichtlijn
In AR 2018-1235 oordeelt het Hof van Justitie EU dat ook een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd waarbij op louter objectieve criteria als ‘duur werkloosheid’, ‘relevante werkervaring’ en ‘zorg voor minderjarigen’ de selectie heeft plaatsgevonden, valt onder de uitzondering van aanbesteding (art. 10 sub g Richtlijn). Volgens een aanbestedende dienst zou het besluit van een aantal raden van ziekenhuizen om maaltijdverzorging en schoonmaakwerk voortaan door middel van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd te laten verrichten, een aanbesteedbare dienst zijn. Dit is dus niet het geval.

Aftopping stimuleringsregeling ABN AMRO in strijd met WGBL. Volledige toepassing regeling in strijd met artikel 6:248 lid 2 BW
In AR 2018-1233 en AR 2018-1234 staat de aftopping van de stimuleringsregeling ABN Amro centraal. Deze regeling komt erop neer dat de vertrekpremie wordt afgetopt op 62-jarige leeftijd, omdat er dan een pensioenvoorziening voor werknemers is. Deze aftopping wordt door het hof in strijd met de WGBL geoordeeld, omdat er direct onderscheid wordt gemaakt waarvoor geen rechtvaardigingsgrond is (passendheid van het middel ontbreekt). Onverkorte toepassing van de regeling wordt evenwel in strijd met artikel 6:248 lid 2 BW bevonden voor zover deze het inkomen na de AOW-leeftijd overtreft.

Volharden in werkweigering leidt tot ontbinding wegens wanprestatie zonder transitievergoeding
In AR 2018-1225 oordeelt de rechter over ontbinding wegens wanprestatie. Werkneemster meldt zich stelselmatig ziek, zonder dat van arbeidsongeschiktheid sprake is. De kantonrechter weegt mee dat werkneemster een wsw-indicatie heeft, maar ook hier zijn grenzen aan hetgeen van werkgever kan worden gewacht. Werkneemster is blijven volharden in de weigering om arbeid te verrichten voor werkgever, hetgeen heeft geresulteerd in het structureel en gedurende lange tijd overschrijden van de grenzen. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst. Nu de begrippen ernstige wanprestatie en ernstige verwijtbaarheid volgens de kantonrechter op gelijke wijze mogen worden uitgelegd, is aan werkneemster geen transitievergoeding verschuldigd.

Ontbinding arbeidsovereenkomst met geestelijk ambtsdrager op h-grond, d- en g-grond slechts marginaal toetsbaar wegens scheiding kerk en staat
In AR 2018-1238 oordeelt de rechter dat het beoordelen van de d-grond en g-grond lastig is, omdat werkgever werknemer verwijt dat er theologische verschillen zijn die tot veel onrust in de gemeente hebben geleid. De kantonrechter stelt vast dat hij op sommige punten gehouden is om de standpunten van partijen op grond van de statuten van de kerk terughoudend of marginaal te toetsen, vanwege – kort gezegd – de scheiding tussen kerk en staat en de vrijheid van godsdienst. De kantonrechter is van oordeel dat wel sprake is van andere omstandigheden op grond waarvan de arbeidsovereenkomst dient te worden ontbonden. Daarnaast wordt aan werknemer een billijke vergoeding toegekend, omdat sprake is van ernstig verwijtbaar handelen dan wel nalaten van Crossroads. Het is aannemelijk dat werknemer zes maanden bezig zal zijn om een nieuwe aanstelling te vinden en moet verhuizen. De hoogte van de billijke vergoeding wordt vastgesteld op 6 maandsalarissen en € 5.000 aan verhuiskosten.

Vragen of opmerkingen

Indien u problemen ondervindt met inloggen, kunt u contact opnemen met het secretariaat van de VAAN via het telefoonnummer 0343-430600 of via het e-mailadres secretariaat@vaan-arbeidsrecht.nl. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hof

Rechtbank